logo

•• Hodnotenie rizika ••

Hodnotenie rizika je pre účely Codex Alimentarius (zbierka medzinárodne uznávaných štandardov, praktických postupov, smerníc a ďalších doporučení, vzťahujúcich sa na bezpečnosť potravín) definovaný ako „vedecky založený proces pozostávajúci z nasledujúcich krokov: (i) identifikácia nebezpečenstva, (ii) charakterizovanie nebezpečenstva, (iii) hodnotenie expozície, a (iv) charakterizovanie rizika."

Identifikácia nebezpečenstva je "identifikácia biologických, chemických a fyzikálnych činiteľov, ktoré môžu vyvolať nepriaznivé zdravotné účinky a ktoré sa môžu vyskytovať v určitých potravinách alebo skupinách potravín."

Charakterizovanie nebezpečenstva je "kvalitatívne a/alebo kvantitatívne vyhodnotenie príčin nepriaznivých účinkov spojených s pôsobením chemických, biologických a fyzikálnych činiteľov, ktoré sa môžu vyskytovať v potravinách. Pre chemické činitele musí byť vykonaná analýza odozvy na prijatú dávku. Pre biologické a fyzikálne činitele táto analýza môže byť vykonaná, ak sú dostupné príslušné údaje."

Hodnotenie expozície je "kvalitatívne a/alebo kvantitatívne hodnotenie pravdepodobného príjmu chemických, biologických a fyzikálnych činiteľov potravinami, prípadne hodnotenie expozície z iných zdrojov.“

Charakterizovanie rizika je "kvalitatívny a/alebo kvantitatívny odhad pravdepodobnosti výskytu a závažnosti známych alebo potenciálnych nepriaznivých účinkov na zdravie v danej populácii založené na identifikácii nebezpečenstva, charakterizovaní nebezpečenstva a hodnotení expozície."

Európskou autoritou pre hodnotenie rizika je Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (European Food Safety Authority – EFSA). Poskytuje nezávislé vedecké poradenstvo vo všetkých otázkach, ktoré majú priamy alebo nepriamy dopad na bezpečnosť potravín a krmív, vrátane zdravia zvierat a ich dobrých životných podmienok a ochrany rastlín. Úrad poskytuje vedecké poradenstvo Európskym inštitúciám, ktoré sa zaoberajú riadením rizík a nesú politickú zodpovednosť - Európskej komisii, Európskemu parlamentu a Rade. Úradom vypracovávané vyhodnotenia rizík tvoria spoľahlivý vedecký základ na definovanie politikou vedených legislatívnych alebo regulačných opatrení nevyhnutných na zabezpečenie vysokej úrovne ochrany spotrebiteľa z hľadiska bezpečnosti potravín.

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...